Glazen wand overkapping – goed voor warmte en beschutting?

KingGlass

Sowieso is een overkapping in je tuin al een mooie toevoeging aan je verdere leefruimte. Helaas is niet elk seizoen in Nederland even vriendelijk voor een aangenaam temperatuurtje. Ook wil het vaak wel net teveel waaien om lekker onder je overkapping te genieten van je eigen groen. Is zo’n glazen wand overkapping dan wellicht de oplossing om je gezellige tuinplekje wat warmer te krijgen en je iets meer beschutting te geven? Dit artikel gaat in op die vraag.

Temperatuur en thermische isolatie

Laat je een glazen schuifwand plaatsen in je tot nog toe open overkapping? Dan ben je eigenlijk bezig met thermische isolatie. Want een glaswand fungeert als een barrière tegen koude lucht. De warmte die zich daarna in de overkapping ophoopt (onder meer warmte die jouw lichaam zelf afgeeft), blijft beter ‘hangen’ in de ruimte. En dat merk je vooral als het buiten kouder wordt. Met glas blokkeer je ook tocht. En tocht kan een aangename temperatuur snel om zeep helpen. Komt er al een lekker zonnetje in het zwerk te hangen? Dan gaat die prille warmte door de glaswand heen naar binnen zodat de temperatuur in de overkapping stijgt. Dit voelt heel lekker en aangenaam aan.

Glazen wand overkapping: regen en wind

Twee zaken bederven vaak het lekker buiten zitten in je tuin, ook al heb je een overkapping boven je hoofd. Dat zijn regen en wind. Regen wil zijdelings nog wel eens onder een kap terecht komen, vaak ook nog geholpen door een stevige bries. Met een gesloten schuifwand barricadeer je het hemelvocht en blijven je tuinmeubels en leuke spulletjes onder je kap mooi droog. Zwakke of sterke wind, geen probleem voor de glaspanelen die zeer effectief die luchtverplaatsingen bij je vandaan houden. Dat zorgt er niet alleen voor dat je niet gaat huiveren van de kou, maar dat je gesloten overkapping heerlijk rustig blijft, ook qua geluid. En dan is het alleen maar leuker om het zwiepen van boomtakken en het wuiven van struiken achter je nieuwe glas te ervaren. Een tuin kan verder niet zonder insecten. Maar jij hoeft tijdens je recreatieve momenten natuurlijk niet twintig wespen rond je cocktails hebben cirkelen. Een gesloten glaswand houdt de geelzwart gestreepte rakkers mooi buiten.

De seizoenen in een glazen wand overkapping

Met een glaswand transformeer je je overkapping naar een multifunctionele seizoens-ruimte. Afhankelijk van het seizoen kun je zo’n ruimte steeds anders benutten. In de lente en zomer dient de ruimte voor barbecues, feestjes en ontspannen in de volle zon. In de herfst kun je al naar gelang de temperatuur de schuifwand sluiten om de kou wat weg te houden. En in de winter houd je de wand goed dicht terwijl je zittend alsnog geniet van de warmte-isolatie die de wand teweegbrengt.

Koop geen kneus maar een isolatiereus

Een glazen wand overkapping is niet alleen een sieraad in je tuin, maar geeft ook de nodige warmte en beschutting. Let er wel op dat je voor hoogwaardige materialen kiest (glasisolatie) en dat het frame duurzaam is. Check of de afdichting en verdere isolatie van de geplaatste wand goed is en je kunt jarenlang genieten van je nieuwe tuinruimte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *